2015. augusztus 28., péntek

Smart City gondolatok

A tegnapi Smart City meetupon, amelyet az EDC Debrecen tartott, felmerült bennem néhány gondolat. Úgy általánosságban sok szó esik a kérdés politikai oldaláról, a városvezetés hozzáállásáról, a közműcégek mint Open Data szolgáltatók bevonásáról, de amikor a konkrét, gyakorlati megvalósítására terelődik a téma, mindig ugyanazt a néhány példát halljuk, a DKV okosmenetrendet, és az ovik energiahatékonyságának távoli javítását.

Nekem ez roppant kevésnek tűnik, hiszen ötletek és fejlesztők nélkül aligha lesz itt Smart City. Azt gondolom az EDC-nek sokkal aktívabban kellene foglalkozni ezzel a területtel, hiszen alig van más út: a városnak deklaráltan sem pénze sem szakértelme nincs okos appok és szolgáltatások fejlesztésére, ha pedig multicégekre bízunk profitorientált fejlesztéseket, úgy semmi csábító nem marad a koncepcióban.

Akárhogy nézem, ebből semmi nem lesz a lelkes fejlesztők, fejlesztőcsapatok, illetve ötletemberek nélkül. Az ő kézenfogásuk az egyik legfontosabb feladata kellene hogy legyen az EDC-nek.

Hogyan képzelem ezt el?

 • Természetesen ezeknek az embereknek nyitott ajtókat kell találniuk az EDC-nél, bár ez már jelenleg is így van, Töviskés Imre beszélt erről a meetupon.
 • Szükség volna valamiféle alapszintű mentorálásra, hiszen lehet valaki jó fejlesztő, de ez még önmagában kevés ahhoz hogy önállóan végigvigyen, vagy legalább validáljon egy ehhez hasonló projektet.
 • Szükség volna egyfajta ötletbörzére - nem biztos, hogy a think tank és a developer egy személyben, csapatban találkozik.
 • Sokat lendítene előre a dolgon, ha hallhatnánk előadásokat már városokban megvalósult Smart City megoldásokróll - megint csak az ötlet és az inspiráció érdekében.


Az EDC komoly munkát végez azon, hogy utakat taposson ki a város felé - de hiábavaló lesz ez a munka, ha aztán  nem lesz aki ezen végigmenjen.

A meetupon és a háttérbeszélgetéseken is elhangzott, hogy nehezen vehető komolyan az a projekt, amely mögött nincs életképes üzleti terv - ezt pedig nagyon szomorúan hallottam, hiszen ezzel rögtön kizártunk mindenkit aki nem profitorientáltan közelít a feladathoz, márpedig az igazi innováció általában ebből az irányból érkezik.
De ettől  függetlenül, azt gondolom, hogy a Smart Citynek ezen ponton semmiképpen nem a profitról kellene szólnia - a profitorientált cégek úgyis rögtön meg fogják találni amint látnak benne fantáziát, addig pedig rávenni sem lehetne őket a részvételre. Most még adjunk teret lelkes kis csapatoknak, a hobbistáknak, a startupoknak.

Számomra meglepő dolgot mondott Kovács Zoli, azt hogy a Smart City más városokban a városvezetés által pénzelt, nagy cégek által megvalósított projekteket jelent.
Mi lenne, ha Debrecen nem ezt az irányt követné?
Az EDC egy másik vonalon nagy erőkkel dolgozik a debreceni startup-éra fejlesztésén. Össze kellene kötni a kettőt! Lehetne Debrecen az a hely, ahol a Smart City gyakorlati elemeit a helyi startupok fejlesztenék, példát mutatva és értékesíthető termékeket prezentálva ezzel más városoknak!

Én ebben látom  a fantáziát.

2 megjegyzés:

 1. A mentoráláshoz és üzleti terv írásához tudunk egy megoldást, mégpedig Debrecenben. Ez az !gen Debrecen program. Az EDC is támogat minket mentorként, szóval mi biztatunk minden Smart City ötletelőt, fejlesztőt és csapattagot, aki elindulna ilyen irányba egy projektfejlesztéssel.
  Részletek itt: http://www.slideshare.net/MtRab1/gen-debrecen-3
  És itt is: www.igendebrecen.hu

  VálaszTörlés
 2. Igen, pont az ilyesmire gondoltam mint az !gen Debrecen. Jó lenne, ha ezek a dolgok kommunikációban is összeérnének, pl. a SmartCity meetupokba bőven beleférne egy !gen promó, legalább téjékoztató anyagok formájában, de szerintem egy pár perces előadást is elbína a téma.

  VálaszTörlés