Máslányi Zsolt írásáról jutott eszembe…

Zsolt, ebben a posztodban megszólítasz egy misztikus csoportot, Akik Tudják A Válaszokat De Nem Mondják El.Gyorsan lelövöm a poént, szerintem teljesen mindegy hogy mit mondanának ha megszólalnának, mert nem tudják a válaszokat, és úgy egyébként nincsenek is válaszok.


Ez az egész startup-őrület engem leginkább a XIX.századi aranylázra emlékeztet. Lehetett akkor tanácsot adni, hogyan találj 40 kilós aranyrögöt? Persze hogy lehetett. Dolgozz sokat. Így térdelj, úgy szitálj. Ott próbálkozz, ahol a patak 18 fokban fordul és 67 centi mély, én is ott találtam. Ne rabolódj ki. Satöbbi, satöbbi. Lehet ezekkel a tanácsokkal másik 40 kilós rögöt találni? Szerintem nem. Pedig olyan mondja, aki már megcsinálta!


Ez az egész startup-mizéria ugyanolyan szerencsejáték, mint az aranyásás vagy a lottózás. Tervezhetetlen, megjósolhatatlan. Nem tudod előre megmondani, a felhasználók hogyan reagálnak a termékedre. Semennyire sem tudod megmondani. Még az olyan nagyok, mint a Google sem tudja megmondani. Megcsinálnak mindent ami az eszükbe jut – aztán vagy bejön, vagy nem.
Ők vajon validálnak, a Google validálja az ötleteit? Erre tényleg kíváncsi vagyok, valaki bennfentes elmondhatná. Mindenesetre, ha validálnak, jó szarul csinálják – lásd Wave, G+, hogy csak a legnagyobb buktákat említsem. Ha meg ők sem validálnak, akkor miért várják el tőlem, vagy Tőled, kis halaktól? 
Sajnos, a nagy igazság az, hogy nincs jó tanács, meg kell csinálni az MVP-t, bedobni, és drukkolni hogy rákattanjon a nép.
Egyszer pitcheltem egy adserver projekttel, és baromi őszintén elmondtam: van a világon kb. 400.000 adserver felhasználó, és fingom sincs, közülük hány használná az én termékemet, lehet hogy 40, vagy 400 vagy 40.000, de ha elég sokan, akkor nekünk nagyon jó lesz, próbáljuk meg. “Next please!” volt a válasz, és most már tudom, hogy ehelyett készülnöm kellett volna nagyon sok, és nagyon jól alátámasztott kamu számokkal.
De én ezt nem tudom elfogadni. Úgy teszünk mintha nem a vakszerencse lenne minden projekt középpontjában, pedig de, ott van a 3D10000 kocka, amellett minden más dolog csak másodlagos lehet. Fontos a validálás, persze, fontos a marketing, a csapatépítés, a pitchelés, a befektetőkeresés, és még oly sok minden más, de mindez a vakszerencse árnyékában fekszik. (Mondjuk a befektető-tarháló párzási táncba most nem mennék bele, mert szerintem az már régen önmaga paródiájává vált)

Zsolt, ebben a környezetben mégis milyen jó tanácsra vársz azoktól akiknek bejött valami? De hiszen Te is köztük vagy! Volt szerencsém végighallgatni egy előadásodat, és hát az alapján a fentieket Te tudod a legjobban alátámasztani. Vagy Te tudnál olyan tanácsokat adni, amelyekkel másvalaki is bejárhatná a Te utadat, eljutna olyan magasságig, ahova Te is? Szerintem nem. Akkor meg miért vársz el másoktól ilyet?


Ha valaki csendben van, lehet hogy csak simán nincs mit mondania. Lehet hogy Ő már tudja, hogy nincs semmiféle titkos ösvény, amin végigmenve az ember tutibiztosan egy hokiütő boldogabbik végén találja magát.
Lehet, hogy ha fel is vennék a telefont, nem tudnának mit mondani – de legalábbis nem többet, mint akár Te, Zsolt.
Segíteni persze lehet, és ezt csinálják is nagyon sokan. Tanácsadással, motiválással, mentorálással. Oly sok ilyen lehetőség van, hogy igazán nem panaszkodhat az egyszeri startupper.  


Gyorsan hozzáfűzném, hogy mindezzel szerintem semmi baj nincsen. Ez egy nagyon szórakoztató, nagyon érdekes világ, de a legszebb az egészben, hogy bármikor kiléphetsz belőle, és bármikor visszaléphetsz… Az 1800-as években, aki aranyásásba kezdett, az felégetett mindent maga mögött – most, bármely startuppert tárt karokkal és zsíros fizetéssel várja vissza a “hagyományos” IT szakma. Nagyszerű korban élünk, nagyszerű szakmát választottunk


Igazi  tanácsot azonban szerintem csak egyet lehet adni, nem emlékszem már ki mondta, de így hangzik:Ülj le és csináld!


Én még annyit tennék hozzá:És legyél rohadtul szerencsés.