Smart City gondolatok

A tegnapi Smart City meetupon, amelyet az EDC Debrecen tartott, felmerült bennem néhány gondolat. Úgy általánosságban sok szó esik a kérdés politikai oldaláról, a városvezetés hozzáállásáról, a közműcégek mint Open Data szolgáltatók bevonásáról, de amikor a konkrét, gyakorlati megvalósítására terelődik a téma, mindig ugyanazt a néhány példát halljuk, a DKV okosmenetrendet, és az ovik energiahatékonyságának távoli javítását.

Nekem ez roppant kevésnek tűnik, hiszen ötletek és fejlesztők nélkül aligha lesz itt Smart City. Azt gondolom az EDC-nek sokkal aktívabban kellene foglalkozni ezzel a területtel, hiszen alig van más út: a városnak deklaráltan sem pénze sem szakértelme nincs okos appok és szolgáltatások fejlesztésére, ha pedig multicégekre bízunk profitorientált fejlesztéseket, úgy semmi csábító nem marad a koncepcióban.

Akárhogy nézem, ebből semmi nem lesz a lelkes fejlesztők, fejlesztőcsapatok, illetve ötletemberek nélkül. Az ő kézenfogásuk az egyik legfontosabb feladata kellene hogy legyen az EDC-nek.

Hogyan képzelem ezt el?

  • Természetesen ezeknek az embereknek nyitott ajtókat kell találniuk az EDC-nél, bár ez már jelenleg is így van, Töviskés Imre beszélt erről a meetupon.
  • Szükség volna valamiféle alapszintű mentorálásra, hiszen lehet valaki jó fejlesztő, de ez még önmagában kevés ahhoz hogy önállóan végigvigyen, vagy legalább validáljon egy ehhez hasonló projektet.
  • Szükség volna egyfajta ötletbörzére – nem biztos, hogy a think tank és a developer egy személyben, csapatban találkozik.
  • Sokat lendítene előre a dolgon, ha hallhatnánk előadásokat már városokban megvalósult Smart City megoldásokróll – megint csak az ötlet és az inspiráció érdekében.

Az EDC komoly munkát végez azon, hogy utakat taposson ki a város felé – de hiábavaló lesz ez a munka, ha aztán  nem lesz aki ezen végigmenjen.

A meetupon és a háttérbeszélgetéseken is elhangzott, hogy nehezen vehető komolyan az a projekt, amely mögött nincs életképes üzleti terv – ezt pedig nagyon szomorúan hallottam, hiszen ezzel rögtön kizártunk mindenkit aki nem profitorientáltan közelít a feladathoz, márpedig az igazi innováció általában ebből az irányból érkezik.
De ettől  függetlenül, azt gondolom, hogy a Smart Citynek ezen ponton semmiképpen nem a profitról kellene szólnia – a profitorientált cégek úgyis rögtön meg fogják találni amint látnak benne fantáziát, addig pedig rávenni sem lehetne őket a részvételre. Most még adjunk teret lelkes kis csapatoknak, a hobbistáknak, a startupoknak.

Számomra meglepő dolgot mondott Kovács Zoli, azt hogy a Smart City más városokban a városvezetés által pénzelt, nagy cégek által megvalósított projekteket jelent.
Mi lenne, ha Debrecen nem ezt az irányt követné?
Az EDC egy másik vonalon nagy erőkkel dolgozik a debreceni startup-éra fejlesztésén. Össze kellene kötni a kettőt! Lehetne Debrecen az a hely, ahol a Smart City gyakorlati elemeit a helyi startupok fejlesztenék, példát mutatva és értékesíthető termékeket prezentálva ezzel más városoknak!

Én ebben látom  a fantáziát.